APS in Merelbeke speelde een echte thuismatch bij de uitvoering van een heel recent totaalproject. Voor Apotheek Heungens Ghyzelings op de Hundelgemsesteenweg in Merelbeke stonden ze in voor de volledige elektrische installatie van de nieuwe apotheek en de bijhorende gezondheidspraktijk “De Ringvaart”.
Sinds 2020 hebben Geert en Leen, de zaakvoerders, hun intrek genomen in een volledige nieuwe locatie met bijhorende gezondheidspraktijk, en dit op wandelafstand van de vroegere locatie.
Maar vooraleer er van een apotheek met gezondheidspraktijk sprake was, ging er heel wat vooraf: in 1989 namen Geert Heungens en zijn echtgenote de apotheek over in Merelbeke. Leen stond in de apotheek en Geert werkte toen nog in de farmaceutische industrie. Geert keerde al snel terug naar de apotheek en in 2004 namen ze een tweede apotheek over in Gentbrugge. De apotheek in Gentbrugge moest al snel herbouwd worden en toen deden ze een beroep op de firma Van Baeveghem Elektro. Geert Heungens: “Deze eerste samenwerking was een succes! Ze zijn relatief weinig moeten terugkeren en dat wil al veel zeggen. We werden ontzorgd, wat een belangrijk gegeven is als je een dergelijk project aangaat.”
Na de overname van de tweede apotheek was het de ultieme droom om ooit multidisciplinair te gaan en samen te werken met andere zorgverstrekkers. Maar de tijd diende hiervoor rijp te zijn. Ook voor de locatie moest zich een opportuniteit voordoen want apotheken zijn nog steeds onderhevig aan de vestigingswet. Geert Heungens: “Toen dit pand, vlakbij onze privéwoning en apotheek in Merelbeke, vrijkwam zijn we onmiddellijk gaan praten met de toenmalige eigenaar en konden we het pand kopen.”
Het initiële plan van verbouwen werd intensief bijgestuurd want het werd uiteindelijk een volledige nieuwbouw, wat een enorme invloed had op het budget. Voor de technieken dacht Geert in eerste instantie opnieuw aan Van Baeveghem Elektro. Van Baeveghem was intussen APS geworden, maar de toenmalige projectleider was nog steeds projectleider van dienst.
Geert Heungens: “De volledige technische kant van het verhaal heb ik in eigen handen genomen en hiervoor heb ik geen beroep gedaan op een studiebureau. De projectleider kende ik al, dus het was een meerwaarde om terug met de gekende lokale mensen in zee te gaan. Ik kon veel vragen stellen, de mensen van APS dachten met mij mee. De basisplannen werden meer dan eens aangepast waar nodig want een plan leeft en ontwikkelt zich ook verder tijdens het project.”
APS: “Voor de bouwheer was energie-efficiëntie uitermate belangrijk met 2 cruciale elementen:
- Verwarming op warmtepompen, en niet op gas, was het meest opportuun. De moeilijkheid was de berekening van het toekomstig stroomverbruik omdat je met een volledig nieuwe situatie zit.
- Op basis hiervan moesten we de hoeveelheid zonnepanelen laten berekenen en hebben we getracht om het aantal zonnepanelen te maximaliseren. Door de toen aangekondigde wijzigingen in het wetgevend kader was er veel flexibiliteit van ons nodig om het tijdig gekeurd en opgeleverd te krijgen. Maar het is ons uiteindelijk gelukt om eind 2020 alles geïnstalleerd en gekeurd te krijgen.”
APS stond naast de volledige elektrische installatie, verlichting en databekabeling ook in voor de installatie van een dubbele laadpaal voor elektrische wagens. Voor de zonnepanelen werd een beroep gedaan op dochterbedrijf Insaver en voor de branddetectie werd een beroep gedaan op Autrosystems.
Geert Heungens: “We hebben er bewust voor gekozen om in zee te gaan met lokale aannemers. Het is interessant om aannemers te hebben die dichtbij zitten voor een vlotte opvolging en communicatie. De samenwerking met APS is terug vlot verlopen dankzij hun flexibiliteit en groot aanpassingsvermogen. APS is voor mij een vertrouwenspartner die meedenkt. Een correcte en vlotte samenwerking!”