Vergroening wagenpark ATS Groep.

26 juni 2019 in Algemeen, Innovatie
Vergroening wagenpark ATS Groep.

ATS Groep investeert in de vergroening van zijn wagenpark samen met IVECO.

 

ATS Groep kiest bewust voor milieuvriendelijke alternatieven bij de vernieuwing van zijn wagenpark. Concreet worden nu 10 oude vrachtwagens vervangen door 10 nieuwe modellen. Het gaat over het model IVECO Eurocargo CNG. Deze vrachtwagens rijden dus op aardgas en stoten 94% minder fijn stof uit dan dieselmotoren. Eind 2019 volgen nog eens 10 nieuwe vrachtwagens van hetzelfde type. Niet alleen vrachtwagens worden vernieuwd, ook bij de vervanging van bestelwagens werd gekozen voor een alternatief op aardgas.

Voor ATS Groep is duurzaamheid een belangrijk item. Niet enkel in de beleidsvoering, maar ook in de voorgestelde oplossingen naar klanten wil ATS zijn knowhow inzetten om zijn steentje bij te dragen tot een duurzamere maatschappij. Zo speelt ATS vandaag reeds een belangrijke rol in de energietransitie van zijn klanten: energiebesparende maatregelen zoals ledverlichting, gebouwenautomatisering, zonnepanelen, windmolens, etc.

Hendrik Aelbrecht, Division Manager van ATS nv verduidelijkt: “Deze visie in onze dienstverlening naar klanten willen we verder zetten in onze operationele activiteiten op de werven. Dagdagelijks vertrekken ongeveer 40 vrachtwagens en 200 bestelwagens naar onze klanten verspreid over Vlaanderen. Bij de vernieuwing van ons wagenpark dachten we na over hoe we hiermee op een duurzamere manier konden omgaan. Samen met onze partners Garage Van Den Broecke en IVECO-Maenhout vonden wij de oplossing in het bedrijfswagengamma van IVECO en dit in de vorm van vrachtwagens met CNG aandrijving.”

CNG of Compressed Natural Gas, is een duurzame brandstof dat beter gekend is als aardgas. CNG valt onder de categorie van de fossiele brandstoffen, maar is veel minder vervuilend dan diesel of benzine.

Terwijl de elektrische aandrijving en bijbehorende infrastructuur nog in hun kinderschoenen staan in het segment van de middelzware en zware bedrijfsvoertuigen, bieden voertuigen op gas een matuur, proper en duurzaam alternatief voor diesel. ATS Groep koos voor de vrachtwagens van IVECO omdat de Eurocargo in het segment van de middelgrote vrachtwagens het beste scoort op vlak van duurzaamheid. Deze CNG trucks doen eigenlijk net hetzelfde werk als trucks met een dieselmotor, maar dan op een ecologische manier: een reductie van 94% fijn stof en 64% NOx (giftige uitlaatgassen). De aangekochte voertuigen zijn reeds voorzien om op Bio methaan te kunnen rijden. Op deze manier is er in de toekomst nog een vermindering van de  CO²-uitstoot mogelijk met 95% t.o.v. een Euro6 dieselmotor en rijden ze dus eigenlijk nagenoeg CO2-neutraal.

Belangrijk hierbij is dat de leverancier van de vrachtwagens een interactieve opleiding voor de chauffeurs voorziet en hen vertrouwd maakt met het voertuig en met de technische aspecten ervan zoals o.a. tanken, nieuwe functionaliteiten, de boordcomputer, ...

Bovendien zet ATS Groep bij de vernieuwing van zijn wagenpark niet alleen in op duurzaamheid, maar ook op veiligheid. Alle nieuwe vrachtwagens worden uitgerust met 270° camera’s ter preventie van dodehoekongevallen. De vrachtwagens van ATS gaan dus voortaan zowel groen als veilig de baan op.

Lies Decock.